2 σπουδαίοι λόγοι που πρέπει να διαβάζουμε βιβλία στα παιδιά μας και 5 top βιβλία για αυτόν τον απαραίτητο διάλογο  

Τρέχουν όλα: η ζωή, ο χρόνος, εμάς και το παιδί μαζί. Σε όλες τις νορμάλ οικογένειες, παλεύουμε καθημερινά για πολλά πρακτικά ζητήματα και μαλώνουμε για αυτά! (Πάλι τα παπούτσια σου είναι στη μέση του διαδρόμου!!! … Όχι άλλη σοκολάτα! … Δεν θέλω να πάω γαλλικά… και τα λοιπά!)

Πότε έχουμε καθημερινά ποιοτική κουβέντα με το παιδί;  Υπάρχει ανοικτός διάλογος για τα σημαντικά;  Πότε συζητάμε για τις αξίες μας; Πώς μπορούν να μας βοηθήσουν τα βιβλία;

Όλοι γνωρίζουμε ότι είναι σημαντικό να διαβάζουμε βιβλία στα παιδιά μας γιατί έτσι τα μαθαίνουμε από νωρίς να αγαπούν τα βιβλία. Συμφωνώ απόλυτα με αυτό. Από μικρό παιδί πέφτεις στο καζάνι των βιβλίων νομίζω!

Για μένα, το να διαβάζουμε βιβλία στα παιδιά μας είναι κρίσιμο για άλλους δύο λόγους και καλύπτει δύο σημαντικές ανάγκες. Μία του παιδιού που ψάχνει απαντήσεις, και μία του γονέα που θέλει να μάθει στο παιδί του τα σημαντικά της ζωής και να του μεταφέρει αξίες.

Το παιδί χρειάζεται ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ.

Τα παιδιά έχουν μόνιμα ερωτηματικά. Στο καθημερινό τρέξιμο όμως, πολλές φορές, δεν τους δίνεται ο χωρόχρνος για μία ποιοτική συζήτηση μαζί μας.

Πρέπει όμως να βρούμε αυτόν το χρόνο, έστω και για 5-10 λεπτά καθημερινά γιατί :

1/ Το παιδί θέλει να μάθει πολλά για τα πάντα

2/ Θα ψάξει τις ερωτήσεις ότι και αν γίνει

3/ Καλό είναι να είμαστε εμείς οι γονείς, η κύρια του πηγή πληροφόρησης. Γιατί; Πολύ απλά επειδή στην άλλη περίπτωση, θα αναζητά την πληροφορία από συνομήλικους που δεν γνωρίζουν.

Οπότε μία καλή καθημερινή ρουτίνα που πληροί και την ανάγκη του παιδιού για ποιοτικό χρόνο και την ανάγκη του για πληροφορία είναι να διαβάζουμε βιβλία με το παιδί.

Όσο μεγαλώνει, μπορούμε να βρούμε ωραία βιβλία που θέτουν ερωτήματα και προκαλούν κουβέντα (όχι απαραίτητα την σταχτοπούτα…).

Ο γονέας χρειάζεται να είναι σύμβουλος και να μεταφέρει αξίες.

Ο γονέας έχει ανάγκη και θεωρεί ευθύνη του να μάθει πολλά στο παιδί, για ό,τι θεωρεί σημαντικό, για τις αξίες του, για τους κινδύνους κ.τ.λ.

Αυτό δεν γίνεται όμως την στιγμή του ‘πολέμου’. Τι εννοώ; Δεν θα μάθουμε για παράδειγμα στο παιδί μας την αξία της ευγένειας την ώρα που δεν είπε ευχαριστώ στην θεία Κούλα που του έφερε ένα δώρο που δεν του άρεσε. Δεν είναι αποτελεσματικό να λέμε ‘’ Πρέπει να είμαστε ευγενικοί στην ζωή και να λέμε ευχαριστώ, πες ευχαριστώ σε παρακαλώ΄΄. Πάλι μπορεί να μας βγει αυτή η κουβέντα αλλά χρειάζεται να μεταφέρουμε την αξία της ευγένειας μία άλλη στιγμή!

Ποια είναι η κατάλληλη στιγμή; —> Μία στιγμή που ΔΕΝ θα υπάρχει πρόβλημα ή σύγκρουση. Τότε το παιδί θα έχει ανοικτά αυτιά.

Όταν διαβάζουμε ένα βιβλίο, το παιδί μας έχει ανοικτά αυτιά.

Το διάβασμα ενός βιβλίου με το παιδί είναι μία ευκαιρία για εμάς να περάσουμε αξίες και συμβουλές χωρίς κήρυγμα. Με το κήρυγμα όλοι ξέρουμε ότι δεν επιτυγχάνουμε τίποτα (το αντίθετο…)

Διαβάζοντας, δημιουργούμε έναν χώρο χωρίς εντάσεις, και ντανταμ… το παιδί μας προσέχει!! (όσο είναι ακόμα μικρό με μεγάλα μάτια και τεράστιο ενδιαφέρον, έτσι δεν είναι;).

Το διάβασμα μας διευκολύνει να μοιραζόμαστε απόψεις, γνώσεις και εμπειρίες μας.

Γινόμαστε σύμβουλοι. Και τι κάνει ένας επιτυχημένος σύμβουλος; Στο βιβλίο ‘Τα μυστικά του αποτελεσματικού γονέας’ του Thomas Gordon μας λένε:’Ο επιτυχημένος σύμβουλος μοιράζεται παρά κηρύττει, προσφέρει παρά επιβάλλει, προτείνει παρά απαιτεί.’’

Θέλεις να λάβεις ιδέες και πρακτικά εργαλεία για να είσαι ένας (ακόμα!) πιο θετικός γονέας;
+ ΔΩΡΟ το σκονάκι του θετικού γονέα με 5 tips!
Τo email σου μένει μεταξύ μας!

Έχει παγίδες το σπορ… Και όμως όταν διαβάζεις ένα βιβλίο, δημιουργείται έναν χωρόχρονο όπου απλά μοιραζόμαστε απόψεις πιο ελεύθερα και ξεχνάμε το κήρυγμα συνήθως!

Το καθημερινό διάβασμα βιβλίων είναι ένα απαραίτητο διάλογο, μία παρένθεση μέσα στο χάος (και πριν φάμε πόρτα στην εφηβεία!)

Οπότε… στα βιβλία σας!!

Τι βιβλία ;

Κάθε μέρα, ο Γιώργος και εγώ διαβάζουμε με τα παιδιά (για αυτό πάνε συχνά αργά για ύπνο…), εγώ γαλλικά βιβλία (έχει τεράστια ποικιλία!) και ο Γιώργος ελληνικά.

Έχουμε βρει μερικά βιβλία που ξεχώρισαν.

Σας παρουσιάζω 5 top:  

Οι 7 συνήθειες των ευτυχισμένων παιδιών, Sean Covey. (4+)

Έχεις ξανακούσει για το βιβλίο του Steven Covey Οι 7 συνήθειες των εξαιρετικά αποτελεσματικών ανθρώπων; Ο γιος του Steven Covey έγραψε μία εκδοχή για παιδιά με ωραίες ζωγραφιές.

Η Νονά της Ελαίας της το είχε κάνει δώρο όταν ήταν περίπου 3,5 (You rock Νονά!) και από τότε είναι από τα αγαπημένα της βιβλία. Το διαβάζει με τον Μπαμπά της και δεν ξέρω ποιος από τους δύο τρελαίνεται περισσότερο (το αγαπημένο βιβλίο του Γιώργου είναι Οι 7 συνήθειες των εξαιρετικά αποτελεσματικών ανθρώπων οπότε καταλαβαίνεις!!)

Διδάσκει στα παιδιά τις διαχρονικές αξίες και αρχές που περιλαμβάνονται στις 7 συνήθειες των εξαιρετικά αποτελεσματικών ανθρώπων – από το να κατανοήσουν πώς να αναλάβουν την ευθύνη της ίδιας τους της ζωής μέχρι το να ανακαλύψουν γιατί η ισορροπία είναι ό,τι καλύτερο.

 Μπορείς να το βρεις μεταξύ άλλων εκεί:

Public

Ianos

Ιστορίες της καληνύχτας για επαναστάτριες (4+)

Αυτό το πολυβραβευμένο παγκοσμίως βιβλίο παρουσιάζει την ζωή 100 σπουδαίων γυναικών όλου του κόσμου και όλων των εποχών (θα βρεις π.χ. την Μαρία Κάλλας, την Marie Curie, την Serena Williams, την Κλεοπάτρα..) .

Όταν αγόρασα αυτό το βιβλίο (στα γαλλικά), η Ελαία πρέπει να ήταν 3,5. Το βιβλίο έχει προχωρημένο λεξιλόγιο και αναφέρεται σε έννοιες που δεν μπορεί να καταλάβει ένα παιδί 3 ετών. Ωστόσο, ξετρελάθηκε με το βιβλίο και της αρέσει που ανακαλύπτουμε μία μία την ζωή όλων αυτών των σπουδαίων γυναικών (κυκλοφορεί πλέον και 2ο βιβλίο με άλλες 100 γυναίκες).

Εάν έχεις κορίτσι, είναι μία φανταστικό βιβλίο… και εάν έχεις αγόρι, είναι ένα απαραίτητο βιβλίο (μην νομίζει ποτέ ότι οι γυναίκες δεν τα καταφέρνουν ε;)

Μπορείς να το βρεις :

Ianos

Public

56337082_1799897856777053_3981502758623641600_n.jpg

H τελεία, Reynolds, Peter H. (3+)

Η Ελαία δανείστηκε αυτό το βιβλίο από το νηπιαγωγείο της και άρεσε πολύ και στα παιδιά και σε εμάς. Αποφασίσαμε επί τόπου να το αγοράσουμε.

Έχει ένα πολύ ωραίο μήνυμα: όλοι κρύβουμε μέσα μας ένα ταλέντο που περιμένει να βγει προς τα έξω. Εμπνέει το παιδί να πιστεύει στον εαυτό του και να ξεκινήσει όπως του βγει!

«Έλα, φτιάξε κάτι! Μια γραμμή, έστω μια τελεία. . . κι ό,τι βγει. . .»

Μπορείς να το βρεις :

Ε-books

Booksite

 

Τι μπορείς να κάνεις με ένα πρόβλημα; Kobi Yamada (3+)

‘‘Κάθε πρόβλημα έχει κρυμμένη μία ευκαιρία για κάτι καλό. Απλά, πρέπει να ψάξεις γι’ αυτό’’

Αυτό το απόσπασμα με έπεισε να πάρω το βιβλίο και δεν χρειάζεται να σου πω γιατί έτσι δεν είναι;

Εάν από μικρά μαθαίνουν τα παιδιά να βλέπουν τις ευκαιρίες κρυμμένες στα προβλήματα τους, νομίζω ότι θα καταφέρουν ότι θέλουν στην ζωή τους!

Μπορείς να το βρεις :

Public

Ianos

IMG_7360.jpg

Ερωτήσεις που κάνουν τα παιδιά, Myriam Stoppard (2+)

Το βιβλίο αυτό ασχολείται με τις ΄δύσκολες’ ερωτήσεις που μπορούν να μας κάνουν τα παιδιά.

Πού πάμε όταν πεθαίνουμε; Τι είναι σεξ; Τι είναι υιοθεσία; Πρέπει να τον αφήσω να με φιλήσει; Τι είναι κόλπος; …

Το σούπερ με αυτό το βιβλίο είναι ότι σε κάθε ερώτηση, έχει διαφορετικές απαντήσεις ανάλογα με την ηλικία του παιδιού σου (2-4 ή 4-6 ή 6-8 ή 8-11).

Προσωπικά, το θεωρώ σημαντικό γιατί πολλές φορές δεν ξέρω μέχρι που μπορώ να φτάσω απαντώντας στο παιδί και ‘φοβάμαι’ να πω περισσότερα από τι ‘πρέπει’…

Μπορείς να το βρεις :

Ianos

Ποια είναι το αγαπημένο σας βιβλίο σας και γιατί;

Πες μας στα σχόλια να πάρουμε ιδέες! ;-)