Τα θέλει όλα; Ένα εργαλείο για να προλάβεις (ίσως!) την κρίση
/Αυτό που θα σου πω παρακάτω είναι κάτι που χρησιμοποιώ συχνά και που σίγουρα με έχει γλυτώσει από άπειρες κρίσεις, είναι πολύ απλό αλλά σούπερ αποτελεσματικό…
Για να μπούμε κατευθείαν στο θέμα.
Σου αρέσει να σου λένε όχι; Μάλλον…όχι;
Ένα παράδειγμα
Φαντάσου, έξω έχει κρύο και όλα είναι γκρι… και φτάνει μία καρτ ποστάλ από την φίλη σου την Έλλη. Ξαφνικά, μπροστά στην μούρη σου, μία ονειρική παραλία, γαλάζια νερά και στο βάθος μία βάρκα. Κολλάς. Από μικρή θέλεις να πας στον Άγιο Μαυρίκιο. Κάποια φάση είχες μαζέψει και φωτογραφίες από προσπέκτους. Και η Έλλη αυτή τη στιγμή είναι εκεί… Και λες στην γυναίκα σου / στον άντρα σου:
- Πώπω θα ήθελα τόσο πολύ να πάμε και μεις εκεί. Αυτό που με τρελαίνει είναι να έκανα snorkelling γιατί έχει φοβερά ψάρια εκεί.
Και σου απαντάει:
- Δεν γίνεται με τίποτα να πάμε. Δεν έχουμε λεφτά, το ξέρεις πολύ καλά. Έχουμε ακόμα και την ΔΕΗ απλήρωτη, το ξέχασες;
Πώς θα αντιδρούσες εάν σου απάνταγε έτσι ο σύντροφος σου; Εννοείται ότι ξέρεις ότι δεν θα πάτε, αφού γνωρίζεις τα οικονομικά σας. Δεν θέλεις να του/της πετάξεις την καρτ ποστάλ;
Απλώς ήθελες να μοιραστείς μία επιθυμία, και εάν είσαι σαν εμένα, να βρεθείς για λίγο εκεί με την φαντασία σου.
Πάμε πάλι, δεύτερη προσπάθεια:
- Πώπω θα ήθελα τόσο πολύ να πάμε και μεις εκεί. Αυτό που με τρελαίνει είναι να έκανα snorkelling γιατί έχει φοβερά ψάρια εκεί.
- Ω ναι, είναι φανταστικά εκεί. Θα κάναμε μπάνιο και θα πίναμε κοκτέιλ όλη μέρα…ωραία… Θα πήγαινα και για ψάρεμα…
Καλύτερο ε;
Γιατί τότε με το παιδί μας, του πετάμε ΟΧΙ και ΟΧΙ κάθε φορά που έχει μία επιθυμία;
Είσαι με το τρίχρονο σου στο πάρκο και είναι εκεί αυτός ο κύριος με τα μπαλόνια που κάνει γύρω γύρω όλοι με εσάς στην μέση… Το παιδί σου, όπως όλα τα παιδιά δείχνει τα μπαλόνια μήπως δεν τα είχες δει ακόμα (έκανες πως δεν τα έβλεπες) και σου λέει ότι θέλει ένα. Εσύ, δεν θέλεις να του πάρεις.
Τι του απαντάς;
- Όχι γλυκούλη μου, δεν μπορώ να σου πάρω. Σου πήρα ένα την περασμένη εβδομάδα ήδη, θυμάσαι;
Εμένα, μόλις λέω όχι στα παιδιά σε κάτι με τη λέξη ΟΧΙ, γίνεται χαμός για να το πούμε απλά. Οπότε δεν λέω πια όχι, και επειδή πρέπει να λέω όχι σε πολλά κάθε μέρα, προσπαθώ να πω όχι με ένα πιο δημιουργικό τρόπο. Τις περισσότερες φορές δουλεύει.
Εχω δυο τρεις εναλλακτικές στο σκέτο Όχι, σήμερα θα σας πω για μία πρώτη.
Μία από τις εναλλακτικές στο ΟΧΙ, είναι να παίξεις με τη φαντασία για να ξεφύγει.
Δοκίμασε να του πεις, κατεβαίνοντας στο ύψος του:
- Θέλεις πολύ να έχεις ένα μπαλόνι (αναγνώριση της επιθυμίας). Ποιο μπαλόνι προτιμάς;
- Αυτό με την Έλσα!!
- Εμένα μου αρέσει αυτό με την Κίττυ γιατί μου αρέσουν οι γάτες. Λες να έπαιρνα ένα και να το πάω στην δουλειά αύριο; Τι λες;
- Ααααααα (γέλιο)
- Ή μήπως να πάρουμε όλα τα μπαλόνια και να πετάξουμε; Εσύ θα οδηγήσεις! (Κανείς πως κρατάς μπαλόνια και σε τραβάνε και σιγά σιγά φεύγεις από το μέρος που είναι τα μπαλόνια)
- Βοήθεια! Με τραβάνε! Πιάστα εσύ, μπορείς; Έχεις μπαλονοδύναμη;
Τι συμβαίνει εδώ: το παιδί αισθάνεται ότι το έχεις καταλάβει και ξεφεύγει με την φαντασία.
Οκ, δεν θα δουλέψει πάντα και παντού αλλά είναι σίγουρα πολύ καλύτερα από ένα ΟΧΙ. Τουλάχιστον έχεις μία ελπίδα να μην χτυπιέται στο πάτωμα ουρλιάζοντας.
Και να επιμένει το παιδί παρά όλη σου την προσπάθεια, θα δεχτεί καλύτερα την εξήγηση που θα του δώσεις.
Βοηθάει να μάθουμε τι λένε οι δάσκαλοι των γονιών για το θέμα.
Η αναγνώριση της επιθυμίας και το μαγικό ραβδί της φαντασίας
Η Ιζαμπέλ Φιλιοζά μας εξηγεί 3 βασικά πράγματα όσον αφορά τα ΘΕΛΩ των παιδιών:
1- Πολλές φορές, το παιδί δεν θέλει απαραίτητα στο εδώ και τώρα κάτι. Όταν λέει ΘΕΛΩ δεν σημαίνει ΑΠΑΙΤΩ. Εκφράζει απλά μία επιθυμία και εκφράζοντας τη, χρειάζεται απλά τις περισσότερες φορές, να αναγνωριστεί η επιθυμία του.
2- Ένα παιδί κάτω των 3ων ετών, μπορεί να λέει ΘΕΛΩ και να εννοεί κάτι άλλο όπως απλά ΒΛΕΠΩ ένα μπαλόνι ή ΜΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ τα μπαλόνια.
3- Όταν το παιδί θέλει κάτι και δεν θέλουμε / μπορούμε να του το δώσουμε, μπορούμε να χρησιμοποιούμε το μαγικό ραβδί της φαντασίας. Με την φαντασία και τα αστεία που θα πείτε, το παιδί θα ικανοποιηθεί επειδή ενδιαφέρεται τις περισσότερες φορές πιο πολύ για την διαδικασία (η φαντασία και ένας γονέας που γίνεται ξαφνικά παιδί) παρά για το περιεχόμενο της επιθυμίας του (το μπαλόνι).
Σίγουρα το παιδί συνδέεται και ακούει καλύτερα έναν γονέα που τον τραβάει μία μπαλονοδύναμη παρά έναν γονέα που λέει όχι με σκέτη λογική.
Την επόμενη φορά που θα υπάρχουν μπαλόνια γύρω σας, που θα θέλει ένα παγωτό στις 8:00 το πρωί, που θα θέλει ένα 16ο LEGO στο σούπερμάρκετ, δοκίμασέ το : αντί να αντισταθείς αμέσως με ένα ΟΧΙ, άκουσε τι θέλει, κατάπιε το ΟΧΙ σου και δες τι άλλο μπορείς να πεις με φαντασία και χιούμορ. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα!
Αυτό ήταν ένα 1ο κόλπο, έχεις και συ δικό σου ; Γράψε το στα σχόλια, μην πάει χαμένο! ;-)
Για να διαβάσεις κάτι άλλο σχετικά με τις αντιδράσεις των παιδιών και πως μπορούμε να τα βοηθήσουμε: διάβασε