5 λόγοι για να σταματήσουμε να λέμε “Μπράβο!”

Το άρθρο αποτελεί μετάφραση του: «5 reasons to stop saying good job» του Alfie Kohn

photos blog (18).png

Νομίζω ότι αυτό το άρθρο της Alfie Kohn λέει χρήσιμα πράγματα για το θέμα του έπαινου και μας δείχνει την μεγάλη εικόνα ! Μπορεί μερικοί να θεωρήσουν κάποια πράγματα ‘‘υπερβολικά’’ και να νιώθουν άβολα … αλλά αξίζει πραγματικά να διαβάσουμε τι συμβαίνει όταν λέμε συνέχεια μπράβο… Ο καθένας μπορεί μετά να αποφασίσει τι αλλάζει ή δεν αλλάζει στον τρόπο που επικοινωνεί το ‘‘Μπράβο’’ στο παιδί του!

Πηγή: https://www.alfiekohn.org/article/five-reasons-stop-saying-good-job/


photos blog (20).png

Είτε βρίσκεσαι σε μία παιδική χαρά, σε ένα σχολείο, ή σε κάποιο πάρτι γενεθλίων μία φράση επαναλαμβάνεται συνεχώς: «Μπράβο!» Ακόμα και μικρά βρέφη επαινούνται που χτυπούν με τα χέρια τους παλαμάκια! Πολλοί από μας ξεστομίζουμε αυτές τις κρίσεις στα παιδιά μας σε σημείο που να αποτελεί σχεδόν ένα λεκτικό τικ.

Υπάρχουν πολλά βιβλία και άρθρα τα οποία συμβουλεύουν ενάντια στη σωματική τιμωρία, από το κοινώς λεγόμενο «ξύλο» ως την απομόνωση (το λεγόμενο «time out» ή «καρεκλάκι σκέψης»). Κάποιες φορές αμφισβητείται και η πρακτική της δωροδόκησης των παιδιών με αυτοκόλλητα ή φαγητό. Αλλά δύσκολα βρίσκεται μία αποτρεπτική κουβέντα γι’ αυτό που ευφημιστικά ονομάζεται «θετική ανατροφοδότηση».

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, το θέμα δεν είναι να αμφισβητήσουμε τη σημασία της υποστήριξης και της ενθάρρυνσης στα παιδιά, την ανάγκη να τα αγαπάμε και να τα αγκαλιάζουμε και να τα βοηθάμε να νιώσουν καλά με τους εαυτούς τους.

Ο έπαινος, όμως είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα. Ορίστε το γιατί:

1. Χειραγωγεί τα παιδιά.

Ας υποθέσουμε ότι χρησιμοποιούμε μία λεκτική αμοιβή για να ενισχύουμε δύο συμπεριφορές: ενός δίχρονου που τρώει χωρίς να φτύνει το φαγητό του και ενός πεντάχρονου που μαζεύει τα πράγματά του. Ποιος ωφελείται από αυτό; Μήπως το  «Μπράβο!» έχει λίγη σχέση με τις συναισθηματικές τους ανάγκες και περισσότερη με τη δική μας άνεση;

Η Rheta DeVries, καθηγήτρια εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο της βόρειας Αϊόβα, αναφέρεται σε αυτήν την πρακτική ως «έλεγχος με γλυκό περιτύλιγμα». Όπως ακριβώς και με τις χειροπιαστές αμοιβές – όχι, σε αυτήν την περίπτωση τις τιμωρίες –  είναι ένας τρόπος να κάνουμε τα παιδιά να συμμορφώνονται στις προσδοκίες μας. Παρόλο που αποτελεί αποτελεσματικό τρόπο (τουλάχιστον στην αρχή), είναι εντελώς διαφορετικό από το να δουλεύεις με τα παιδιά σε μία συζήτηση π.χ. για το τι κάνει μία τάξη ή μία οικογένεια να λειτουργεί ομαλά, ή πώς οι άλλοι επηρεάζονται από αυτό που κάνουμε ή δεν κάνουμε. Η δεύτερη προσέγγιση όχι μόνο σέβεται τα παιδιά περισσότερο αλλά είναι πιο πιθανό να τα βοηθήσει να γίνουν στοχαστικοί άνθρωποι.

2. Δημιουργεί παιδιά εθισμένα στον έπαινο.

Οπωσδήποτε, δεν είναι κάθε δική μας χρήση επαίνου μία υπολογισμένη τακτική που αποσκοπά στον έλεγχο της συμπεριφοράς των παιδιών. Μερικές φορές κολακεύουμε τα παιδιά απλώς γιατί είμαστε αληθινά ευχαριστημένοι με αυτό που έχουν κάνει. Ακόμα και τότε, όμως, αξίζει να δούμε το θέμα βαθύτερα. Αντί να τονώσει το αυτο-συναίσθημα των παιδιών, ο έπαινος ίσως αυξάνει την εξάρτηση των παιδιών από μας. Όσο πιο πολύ λέμε «Μου άρεσε ο τρόπος που…» ή «Ωραία ……..» τόσο περισσότερο τα παιδιά στηρίζονται στις δικές μας αξιολογήσεις και αποφάσεις για το τι είναι καλό και λάθος, από το να μαθαίνουν να κάνουν τις δικές τους κρίσεις. Τα οδηγεί να μετρούν την αξία τους ανάλογα με τι μας κάνει να χαμογελάμε και τους δίνει περισσότερη αποδοχή.

Η Mary Rudd Rowe, ερευνήτρια στο πανεπιστήμιο της Φλόριντα, ανακάλυψε ότι οι μαθητές που επαινούνται γενναιόδωρα από τους δασκάλους τους ήταν περισσότερο διστακτικοί στις απαντήσεις τους, περισσότερο επιρρεπείς να απαντήσουν με ερωτηματικό τόνο (μμμ, εφτά;). Τείνουν να αποσύρονται από μία ιδέα που προτείνουν αμέσως μόλις ένας ενήλικας διαφωνήσει μαζί τους. Και είναι λιγότερο πιθανό να επιμένουν σε δύσκολες εργασίες  ή να μοιράζονται τις ιδέες τους με άλλους μαθητές.

Τελικά, το «Μπράβο!» δεν καθησυχάζει τα παιδιά, στην ουσία τα κάνει να νιώθουν λιγότερο ασφαλή. Μπορεί ακόμα να δημιουργήσει ένα φαύλο κύκλο που όσο περισσότερο απλώνουμε έπαινο, τόσο περισσότερο τα παιδιά δείχνουν να τον χρειάζονται και έτσι τα επαινούμε ακόμα περισσότερο. Δυστυχώς, κάποια από αυτά τα παιδιά θα μεγαλώσουν γινωμένοι ενήλικες που θα συνεχίσουν να χρειάζονται κάποιον να τους χτυπάει στο κεφάλι και να τους λέει αν αυτό που έκαναν ήταν ΟΚ. Και σίγουρα αυτό δεν είναι αυτό που ονειρευόμαστε για τις κόρες και τους γιους μας.

3. Κλέβει την ευχαρίστηση των παιδιών.

Εκτός από το θέμα της εξάρτησης, ένα παιδί αξίζει να χαίρεται τα κατορθώματά του, να αισθάνεται περήφανο από το τι έμαθε να κάνει. Επίσης, του αξίζει να αποφασίζει πότε να αισθανθεί έτσι. Κάθε φορά που λέμε «Μπράβο!» ωστόσο, υποδεικνύουμε σε ένα παιδί πώς να νιώσει.

Φυσικά, υπάρχουν στιγμές που οι αξιολογήσεις μας είναι κατάλληλες και η καθοδήγησή μας είναι απαραίτητη -ειδικά με νήπια και παιδιά προσχολικής ηλικίας. Αλλά μία συνεχής σειρά κρίσεων δεν είναι ούτε αναγκαία ούτε χρήσιμη για την ανάπτυξη των παιδιών. Δυστυχώς, δεν αντιλαμβανόμαστε ότι το «Μπράβο! Καλά τα κατάφερες» είναι μία αξιολόγηση ακριβώς όπως και το «Χάλια τα κατάφερες!».

Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε στη θετική κρίση δεν είναι ότι είναι θετική αλλά ότι είναι κρίση. Και οι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών, δεν τους αρέσει να τους κρίνουν.

Φυλάω σαν κόρη οφθαλμού τις φορές που η κόρη μου κατάφερε να κάνει κάτι για πρώτη φορά ή καλύτερα απ’ ότι το έκανε τις άλλες φορές. Αλλά προσπαθώ να αντιστέκομαι στην αντανακλαστική κίνηση να πω «Μπράβο!» γιατί δε θέλω να διαλύσω τη χαρά της. Θέλω να μοιραστεί την ευχαρίστηση μαζί μου και όχι να με κοιτάξει σαν ένορκο. Θέλω να αναφωνήσει τα κατάφερα (πράγμα που συχνά κάνει) αντί να με ρωτήσει με αβεβαιότητα «Ήταν καλό;»

4. Κάνει τα παιδιά να χάνουν το ενδιαφέρον τους στη δραστηριότητα.

photos blog (19).png

Το «Ωραία ζωγραφιά!» ίσως κάνει τα παιδιά να συνεχίζουν να ασχολούνται όσο χρόνο τα κοιτάμε και τα επαινούμε. Αλλά, προειδοποιεί η Lilian Katz, μία Αμερικανίδα αυθεντία στην προσχολική εκπαίδευση, «όταν η προσοχή αποσυρθεί, πολλά παιδιά δεν αγγίζουν τη δραστηριότητα ξανά». Πράγματι, ένα εντυπωσιακά μεγάλο κομμάτι ερευνών δείχνει ότι όσο πιο πολύ ανταμείβουμε τους ανθρώπους για κάτι που κάνουν, τόσο τείνουν να χάνουν το ενδιαφέρον τους σε αυτό που είχαν να κάνουν για να πάρουν την αμοιβή. Το θέμα δεν είναι να ζωγραφίσω, να διαβάσω, να σκεφτώ, να δημιουργήσω -το θέμα είναι να κερδίσω: παγωτό, αυτοκόλλητο ή απλά ένα «Μπράβο!»

Σε μία ανησυχητική έρευνα που διεξήχθη από την Joan Grusec του πανεπιστημίου του Τορόντο, μικρά παιδιά τα οποία επαινούνταν συχνά για επίδειξη γενναιοδωρίας έτειναν να είναι λιγότερο γενναιόδωρα σε καθημερινή βάση από τα υπόλοιπα παιδιά. Κάθε φορά που άκουγαν «Μπράβο που μοιράστηκες!» ή «Είμαι τόσο περήφανος που βοήθησες» ενδιαφερόντουσαν λιγότερο να μοιραστούν ή να βοηθήσουν. Δεν έβλεπαν αυτές τις πράξεις σαν κάτι που έκαναν για δικό τους λόγο αλλά ως κάτι που έπρεπε να κάνουν για να πάρουν μία αντίδραση από κάποιον μεγάλο. Η γενναιοδωρία γινόταν καταναγκαστικά.

Ο έπαινος παρακινεί τα παιδιά; Σίγουρα. Όμως, τα παρακινεί στον έπαινο. Και συχνά σε βάρος της δέσμευσης τους σε αυτό που έκαναν και έφερε τον έπαινο.

5. Μειώνει την επιτυχία. 

Δεν αρκεί που το «Μπράβο!» μπορεί να υποβαθμίσει την ανεξαρτησία, την ικανοποίηση και το ενδιαφέρον, μπορεί να παρέμβει και στο πόσο καλά τα παιδιά μπορούν να κάνουν κάτι. Ερευνητές αποδεικνύουν συνέχεια ότι τα παιδιά που επαινούνται για κάτι δημιουργικό που έκαναν τείνουν να σκοντάφτουν στην επόμενη εργασία ή δεν τα καταφέρνουν τόσο καλά όσο τα παιδιά που δεν επαινέθηκαν στην αρχή.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Εν μέρει γιατί ο έπαινος δημιουργεί πίεση (να «συνεχίσεις την καλή δουλειά») η οποία στην πραγματικότητα σε εμποδίζει να το κάνεις. Εν μέρει γιατί το ενδιαφέρον σε αυτό που έκαναν μπορεί να έχει μειωθεί. Εν μέρει γιατί είναι λιγότερο πιθανό να πάρουν ρίσκα -βασικό προαπαιτούμενο της δημιουργικότητας- αφού σκέφτονται πώς θα συνεχίσουν να λαμβάνουν θετικά σχόλια.

Πιο γενικά, το «Μπράβο!» είναι κατάλοιπο μιας προσέγγισης της ψυχολογίας που μειώνει όλη την ανθρώπινη ζωή σε συμπεριφορές που μπορούν να υπολογιστούν και να μετρηθούν. Δυστυχώς, αυτό αγνοεί τις σκέψεις, τα συναισθήματα, και τις αξίες που κρύβονται πίσω από αυτές τις συμπεριφορές. Για παράδειγμα, ένα παιδί μπορεί να μοιράζεται το φαγητό με το φίλο του με σκοπό να επαινεθεί ή για να σιγουρευτεί ότι το άλλο παιδί δεν πεινάει. Ο έπαινος αγνοεί αυτά τα δύο κίνητρα. Ακόμα χειρότερα, προωθεί το λιγότερο επιθυμητό κίνητρο με το να κάνει να παιδιά να επιζητούν τον έπαινο στο μέλλον.

Mόλις αποστασιοποιηθείς και αρχίσεις να βλέπεις τον έπαινο ως αυτό που είναι -και κυρίως ως αυτό που κάνει- αυτές οι συνεχείς μικρές εκρήξεις κρίσεων από τους ενήλικες αρχίζουν να παράγουν το ίδιο αποτέλεσμα όπως νύχια που τρίβονται στον μαυροπίνακα. Αρχίζεις να επιθυμείς ένα παιδί να δώσει επιτέλους στους γονείς και τους δασκάλους του μία γεύση της ευαισθησίας τους γυρνώντας και λέγοντας τους (με τον ίδιο γλυκό τόνο στη φωνή) «Μπράβο! Ωραίος έπαινος!»

Πάντως δεν είναι εύκολη συνήθεια για να κοπεί. Μπορεί να φαίνεται παράξενο, τουλάχιστον στην αρχή, να σταματάς να επαινείς. Νιώθεις σαν να είσαι ψυχρός ή να παρακρατάς κάτι. Αλλά, αυτό σύντομα γίνεται ξεκάθαρο, δείχνει ότι επαινούμε γιατί εμείς νιώθουμε την ανάγκη να επαινέσουμε παρά τα παιδιά έχουν την ανάγκη να ακούσουν τον έπαινο. Άσχετα του αν είναι σωστό αυτό, είναι ώρα να αναθεωρήσουμε τις πρακτικές μας.

Αυτό που χρειάζονται τα παιδιά είναι απόλυτη υποστήριξη , αγάπη χωρίς όρους.

Αυτό είναι όχι μόνο διαφορετικό από τον έπαινο, είναι εντελώς αντίθετο. Το «Μπράβο!» είναι συνθήκη. Σημαίνει ότι δίνουμε προσοχή, αναγνώριση και έγκριση μόνο όταν κάνουμε κάτι που μας ευχαριστεί.

Αυτό το επιχείρημα είναι πολύ διαφορετικό από την κριτική που κάποιοι κάνουν ότι επιδοκιμάζουμε τα παιδιά υπερβολικά ή ότι το κάνουμε πολύ εύκολα. Προτείνουν να είμαστε πιο διστακτικοί με τον έπαινο και να απαιτούμε από τα παιδιά να τον «κερδίσουν». Αλλά το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι ότι τα παιδιά περιμένουν ότι θα επαινεθούν για ό,τι κάνουν. Είναι ότι εμείς μπαίνουμε στον πειρασμό να κάνουμε παρακάμψεις, να χειραγωγούμε τα παιδιά με αμοιβές αντί να τους εξηγούμε και να τα βοηθάμε να αναπτύσσουν τις απαιτούμενες δεξιότητες και αξίες.

Υπάρχει εναλλακτική; Εξαρτάται από την περίσταση, αλλά οτιδήποτε αποφασίσουμε να κάνουμε αντί επαίνου πρέπει να προσφέρεται στο πλαίσιο της αυθεντικής στοργής και αγάπης για το τι είναι τα ίδια τα παιδιά είναι παρά για το τι έχουν κάνει. Όταν παρέχεται υποστήριξη χωρίς όρους τα «Μπράβο!» είναι περιττά . Όταν η υποστήριξη χωρίς όρους είναι απούσα τα «Μπράβο!» δε θα βοηθήσουν σε τίποτα.

Αν επαινούμε τις θετικές πράξεις ως τρόπο να αποθαρρύνουμε την λάθος συμπεριφορά, αυτό πιθανότατα δε θα είναι αποτελεσματικό για καιρό. Ακόμα και όταν βοηθάει, δεν μπορούμε να πούμε ότι το ίδιο το παιδί συμπεριφέρεται σωστά. Πιο ακριβές είναι να πούμε ότι ο έπαινος είναι αυτός που το κάνει να συμπεριφέρεται σωστά. Η εναλλακτική είναι να δουλέψουμε με το παιδί, να αναζητήσουμε τους λόγους που αντιδρά έτσι. Ίσως πρέπει να αναθεωρήσουμε τα δικά μας αιτήματα παρά να ψάξουμε να βρούμε τρόπο να αναγκάσουμε το παιδί να υπακούσει. (Αντί δηλαδή,  να χρησιμοποιήσουμε το «Μπράβο!» για να κάνουμε ένα τετράχρονο να κάτσει ήσυχα κατά τη μεγάλη διάρκεια ενός μαθήματος ή ενός οικογενειακού γεύματος ίσως αναζητούσαμε αν είναι λογικό να περιμένουμε από ένα τετράχρονο να κάνει κάτι τέτοιο)

Επίσης, πρέπει να φέρουμε τα παιδιά στη διαδικασία του να παίρνουν αποφάσεις. Αν ένα παιδί κάνει κάτι που ενοχλεί τους άλλους τότε είναι πιο πιθανό να λυθεί το πρόβλημα με το να κάτσουμε αργότερα μαζί του και να το ρωτήσουμε «Τι πιστεύεις ότι μπορούμε να κάνουμε για να λύσουμε αυτό το πρόβλημα;» παρά με λαδώματα και απειλές. Αυτή η διαδικασία βοηθά το παιδί να λύνει προβλήματα και του διδάσκει ότι οι ιδέες και τα αισθήματα είναι σημαντικά. Φυσικά, αυτή η διαδικασία απαιτεί χρόνο και ταλέντο, φροντίδα και σθένος. Πετώντας ένα «Μπράβο!» όταν το παιδί δρα όπως ακριβώς επιθυμούμε δεν απαιτεί αυτά τα πράγματα, γεγονός που εξηγεί γιατί οι τακτικές και οι συμβουλές του «doing to»  είναι πιο δημοφιλές από αυτές του «working with».

Και τι μπορούμε να πούμε όταν τα παιδιά κάνουν κάτι εντυπωσιακό; Αναλογιστείτε αυτές τις τρεις αντιδράσεις:

  • Μην πείτε τίποτα. 

Κάποιοι πιστεύουν ότι όταν το παιδί κάνει μία καλή πράξη πρέπει να ενθαρρύνεται γιατί, κρυφά ή ασυνείδητα, πιστεύουν ότι η πράξη τους ήταν τυχαία. Δηλαδή, τα παιδιά είναι κατά βάθος κακά, και πρέπει να τους δίνετε ένας τεχνητός λόγος για να φέρονται καλά (μία λεκτική αμοιβή, π.χ.) Αλλά αν αυτός ο κυνισμός είναι αβάσιμος -και πολλές έρευνες δείχνουν ότι είναι- τότε ο έπαινος δεν είναι ουσιαστικά απαραίτητος.

  • Πείτε ό,τι είδατε. 

photos blog (17).png

Ένα απλό και χωρίς κρίσεις σχόλιο («Έβαλες τα παπούτσια σου μόνος σου» ή απλά «Τα κατάφερες») δείχνει στο παιδί ότι το παρατήρησες. Επίσης, του επιτρέπει να νιώσει περήφανο γι’ αυτό που έκανε. Σε άλλες περιπτώσεις μια πιο λεπτομερής περιγραφή ίσως είναι καλύτερη. Αν το παιδί ζωγραφίσει μία αφίσα, μπορείς να του δώσεις ανατροφοδότηση -όχι κρίση- σχετικά με αυτό που παρατήρησες: «Αυτό το βουνό είναι τεράστιο!» «Φίλε μου, χρησιμοποίησες πολύ μωβ σήμερα!»

Αν το παιδί κάνει κάτι καλό σε κάποιον άλλο ή φερθεί γενναιόδωρα, μπορείς απλά να στρέψεις την προσοχή του στο αποτέλεσμα που είχε η δική του πράξη στον άλλο: «Κοίτα το πρόσωπο της! Είναι πολύ χαρούμενη που της έδωσες το λίγο από το φαγητό σου!» Αυτό είναι εντελώς διαφορετικό από τον έπαινο που η έμφαση είναι στο πως εσύ ο ίδιος νιώθεις γι’ αυτήν την πράξη.

  • Μιλήστε λίγο, ρωτήστε περισσότερο.

Ακόμα καλύτερα και από τις περιγραφές είναι οι ερωτήσεις. Γιατί να πεις ποιο κομμάτι της ζωγραφιάς σου  άρεσε περισσότερο όταν μπορείς να ρωτήσεις τι είναι εκείνο που αρέσει περισσότερο στο ίδιο το παιδί. Ρωτώντας «Ποιο ήταν το πιο δύσκολο κομμάτι να ζωγραφίσεις;» ή «Πώς διαπίστωσες πώς να κάνεις τα πόδια στο σωστό μέγεθος;» είναι πιθανότερο να καλλιεργήσεις το ενδιαφέρον για τη ζωγραφική. Με το «Μπράβο!» όπως είδαμε, μάλλον θα έχεις το αντίθετο αποτέλεσμα.

Αυτό δε σημαίνει ότι όλα τα κοπλιμέντα, τα ευχαριστώ και οι εκφράσεις ευχαρίστησης είναι βλαβερές. Πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τα κίνητρά μας για όσα λέμε (μία γνήσια έκφραση ενθουσιασμού είναι καλύτερη από την επιθυμία να χειραγωγήσουμε τη μελλοντική συμπεριφορά του παιδιού) αλλά και τις πραγματικές συνέπειες τους.

Οι αντιδράσεις μας βοηθούν το παιδί να έχει έλεγχο της ζωής του ή συνεχώς αποζητά τη δική μας έγκριση; Το βοηθούν να γίνει πιο ενθουσιώδης με αυτό που κάνει για το ίδιο ή το μετατρέπει σε κάτι που απλά κάνει για να πάρει ένα «Μπράβο!»

Το θέμα δεν είναι να ακολουθήσουμε ένα νέο μπούσουλα στη συμπεριφορά μας αλλά να έχουμε στο μυαλό μας τους μακροπρόθεσμους στόχους για τα παιδιά μας και να παρατηρούμε τις συνέπειες που έχουν αυτά που λέμε. Τα κακά νέα είναι ότι η χρήση της θετικής ανατροφοδότησης δεν είναι στην πραγματικότητα τόσο θετική. Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται απαραίτητα να κρίνεις κάποιον για να τον ενθαρρύνεις.


Το άρθρο αποτελεί μετάφραση του: «5 reasons to stop saying good job» του Alfie Kohn

Πηγή: https://www.alfiekohn.org/article/five-reasons-stop-saying-good-job/

Επιβιώνοντας ως γονιός και ως οικογένεια στη ψηφιακή εποχή

2020-04-02_15-26-25.jpg

Γράφει η Eλίνα Κεπενού, ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια & επιστημονική συνεργάτιδα του Blog (@elinakepenou).


Μερικά γενικά στοιχεία …

  • Τα κοινωνικά δίκτυα είναι πλέον η νούμερο 1 διαδικτυακή δραστηριότητα.

  • Ένα στα πέντε ετερόφυλα ζευγάρια και ένα στα τρία ομόφυλα ζευγάρια γνωρίζονται διαδικτυακά.

  • Το facebook κατηγορείται για 1 στα 5 διαζύγια.

  • Το 25-30% των παιδιών 8-12 ετών βλέπουν τηλεόραση μετά τις 8.30 μ.μ.

  • Το 64% των παιδιών του δημοτικού παίζουν online (διαδικτυακά).Οι παίκτες στο διαδίκτυο είναι όλο και πιο μικρής ηλικίας .

  • Το 80% του χρόνου που περνούν μπροστά στην τηλεόραση τα παιδιά 4-10 ετών δεν είναι αφιερωμένος σε παιδικές εκπομπές!

Τα θετικά στοιχεία της τεχνολογίας

  • Εκπαιδευτικές ευκαιρίες (ειδικά αυτήν την εποχή!)

  • Κοινωνικοποίηση και καλλιέργεια αυτοπεποίθησης (μέσω κοινωνικών δικτύων)

  • Ανάπτυξη νοητικών ικανοτήτων κυρίως με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια (ενισχύονται τα αντανακλαστικά, ενδυναμώνεται η μνήμη, βελτιώνεται η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων)

  • Απελευθέρωση χρόνου (με τις ηλεκτρονικές αγορές κυρίως)

Τα αρνητικά στοιχεία της τεχνολογίας

  • Εμφάνιση αντικοινωνικών συμπεριφορών σε κάποιες περιπτώσεις

  • Δυσκολίες προσοχής

  • Παχυσαρκία/ διαταραχές στον ύπνο/ κατάθλιψη/ εθισμός

Ένα κρίσιμο θέμα: Η απουσία της ενσυναίσθησης

Το βασικότερο αρνητικό στοιχείο είναι ότι απουσιάζει η ενσυναίσθηση (το να μπαίνει συναισθηματικά κάποιος στη θέση του άλλου).

Είναι η βασικότερη και κυριότερη δεξιότητα των ανθρωπίνων σχέσεων, η οποία καλλιεργείται μόνο από τη διαπροσωπική επαφή.

Ο κίνδυνος της <<δαιμονοποίησης>> των οθονών

Yπάρχει ένα χάσμα γενεών (εμείς είχαμε ως παιδιά κατά κύριο λόγο τηλέφωνο και γράμματα για τις επικοινωνίες μας…). Οπότε αυτό που δεν καταλαβαίνω και δεν γνωρίζω…μπορεί να με φοβίζει…

Η εξαίρεση του παιδιού από τη χρήση τους όμως δεν αποτελεί επιλογή ( το απαγορευμένο φρούτο είναι πιο νόστιμο). Οι οθόνες ΔΕΝ φταίνε για όλα!

Οι γενικοί αφορισμοί και επιθέσεις μπορεί να έχουν αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα:

  • δείχνουν στα παιδιά πως δεν έχουμε επαφή με την πραγματικότητα άρα δεν θα μας ακούσουν. Η δική τους πραγματικότητα είναι αυτή.

  • η <<τεχνογνωσία>> του παιδιού και η αίσθηση ανωτερότητας που αποκτά στον χειρισμό της ψηφιακής τεχνολογίας, θα το φέρει αντιμέτωπο με τους γονείς του και θα δημιουργεί κλίμα που ευνοεί τις συγκρούσεις.

Καλές στρατηγικές

1. Συμμετέχουμε και αγκαλιάζουμε τον κόσμο τους

  • Δείχνουμε ενδιαφέρον για τον ψηφιακό κόσμο.

  • Τα κοινωνικά δίκτυα προσφέρουν μία μορφή κοινωνικοποίησης.

  • Συζητάμε με ανοιχτότατο και αληθινή περιέργεια για τον ήρωα που του αρέσει σε μια εκπομπή, ένα βιντεοπαιχνίδι.

  • Προσπαθούμε να κατανοήσουμε πώς λειτουργεί ένα βιντεοπαιχνίδι. Δεν περιοριζόμαστε μόνο στο on/off.

  • Κάνουμε επιβεβαιωτικά σχόλια για τα αντανακλαστικά του παιδιού εάν παίζει ένα βιντεοπαιχνίδι, την ικανότητα να παίρνει γρήγορες αποφάσεις, την μνήμη του...

  • Αφήνουμε το παιδί να μας <<διδάξει>>.

2. Έχουμε αδιαπραγμάτευτα όρια για τα παιδιά αλλά και για τους γονείς (ο γονιός ως πρότυπο)

  • Όχι στα υπνοδωμάτια. Κανονικά θα έπρεπε να μην μπουν στα υπνοδωμάτια ούτε των γονιών…

  • Όχι την ώρα του φαγητού : πρέπει να είναι η εξαίρεση εάν το κάνουμε γιατί το φαγητό είναι ώρα οικογενειακής σύνδεσης και κοινωνικών δεξιοτήτων.

  • Όχι πριν το βραδινό ύπνο : εμποδίζει την έκκριση της μελατονίνης- ορμόνης ύπνου.

  • Όχι το πρωί πριν το σχολείο : χρειάζεται σύνδεση το παιδί με την οικογένεια για να κάνει τη μετάβαση.

    Δες εικόνα στα αγγλικά με το λουλούδι

  • 3. Σχετική ευελιξία στους κανόνες

  • Oι μέρες δεν είναι όλες ίδιες : τώρα που είμαστε σε καραντίνα, προσπαθούμε να επιβιώσουμε οπότε εάν δίνουμε παραπάνω την οθόνη , δεν μας απασχολεί.

  • Αναρωτιόμαστε τι άλλο έχει να κάνει το παιδί μέσα στη μέρα; Έχει παίξει; Έχει διαβάσει;

Πόσο είναι το <<πολύ>>;

  • Η American Paediatric Association (2011): << Καθόλου μέχρι 2 ετών, και τα μεγαλύτερα παιδιά έως 2 ώρες την ημέρα>> .

  • Ο Serge Tisseron (2008) μιλάει για τον κανόνα : <<3-6-9-12>> <<Όχι τηλεόραση πριν τα 3 χρόνια, όχι βιντεοπαιχνίδια πριν τα 6, όχι διαδίκτυο πριν τα 9 και όχι κοινωνικά μέσα πριν τα 12>>. Το 2011 η Γαλλική Ένωση Παιδιάτρων αποδέχτηκε την πρόταση.

    Δες εδώ την αφίσα 3-6-9-12 στα αγγλικά

Τι προτείνεται τώρα:

Το 2015 έγινε κάπως μία αναθεώρηση σε μια πιο ολιστική προσέγγιση - Σημασία δεν έχει τόσο ο χρόνος αλλά :

  • υπάρχουν και άλλες δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της ημέρας;

  • είναι λειτουργικό το παιδί; Είναι χαρούμενο;

  • υπάρχει ποιοτικός χρόνος, παιχνίδι και σύνδεση μεταξύ γονιού και παιδιού;

Κριτήρια για μείωση του χρόνου της οθόνης

Αρχίζουμε να ανησυχούμε όταν...

  • Η χρήση ηλεκτρονικών εμποδίζει σημαντικά πράγματα που χρειάζεται το παιδί.

  • Το παιδί προτιμά οθόνες αντί να κάνει πράγματα με γονείς ή φίλους.

  • Δείχνει θυμωμένο/θλιμμένο/χαμένο όταν δεν απασχολείται από ηλεκτρονική συσκευή .

  • Το πρώτο πράγμα που αποζητά το πρωί και το τελευταίο το βράδυ είναι ηλεκτρονική συσκευή

  • Μέτρια επίδοση σε γραφή, ανάγνωση και δημιουργικότητα.

Συμπεράσματα

Η στέρηση ως τιμωρία δεν βάζει όρια γιατί το απαγορευμένο φρούτο είναι πάντα πιο νόστιμο… Χρειάζεται να μπαίνουμε κι εμείς στον ψηφιακό κόσμο, να δείχνουμε ενδιαφέρον, να συμμετέχουμε, να παίζουμε μαζί με το παιδί. Είναι το κλειδί για ένα καλό οικογενειακό κλίμα.

Συζητάμε το θέμα στο ‘‘no problem area’’ και χρησιμοποιούμε την ενεργητική ακρόαση για να μαθαίνουμε τι του αρέσει τόσο σε αυτό που βλέπει, και παίζει.

affiche-votreenfantregard_2019-page-001.jpg

Το παιδί σας έχει ανάγκη το βλέμμα σας. Μην αφήσετε μία οθόνη να σας χωρίσει…

Αφίσα που κυκλοφορεί στην Γαλλία

Comment

Ελίνα Κεπενού

Η Κεπενού Ελίνα είναι Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια και διατηρεί ιδιωτικό γραφείο στους Αμπελόκηπους. Αποφοίτησε από το τμήμα Φιλοσοφίας/Παιδαγωγικής/Ψυχολογίας(Φ.Π.Ψ) με κατεύθυνση Ψυχολογίας και στη συνέχεια αποφοίτησε από το Πρόγραμμα Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής σχολής Αθηνών. Παρακολούθησε μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην «Προαγωγή και Αγωγή Υγείας» της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και το μεταπτυχιακό πρόγραμμα με τίτλο «Κλινική Νευροψυχολογία», στην Ιατρική - Νευρολογική Σχολή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Αιγινήτειο» και του Houston Texas. Παράλληλα, αξίζει να αναφερθεί πως διαθέτει πολύτιμη εργασιακή εμπειρία, καθώς συνεργάστηκε με ιδιωτικά σχολεία, πανεπιστήμια και ψυχιατρικές κλινικές. Πιο συγκεκριμένα, εργάστηκε ως Ψυχολόγος στο Δημοτικό Βρεφονηπιακό Σταθμό της Αγίας Παρασκευής και στην Ιδιωτική Ψυχιατρική κλινική «Γαλήνη», ενώ υπήρξε Σχολική Ψυχολόγος στην Εράσμειο Ελληνογερμανική Σχολή και στο Ελληνογαλλικό νηπιαγωγείο «E.M.E.D.O.F.». Τέλος, υπήρξε Καθηγήτρια Ψυχολογίας στα ιδιωτικά ΙΕΚ Δέλτα, καθώς και εκπαιδεύτρια ενηλίκων με σκοπό τη διαχείριση άγχους στην εργασία, σε πολυάριθμες εταιρείες, όπως Μεβγάλ, Revoil, Jetoil και Spreeder.

Tips για τη θετική ανάπτυξη ενός παιδιού από μια Nευροβιολόγο

Tips για τη θετική ανάπτυξη ενός παιδιού από μια Nευροβιολόγο

Όταν ο εγκέφαλος αναπτύσσεται σωστά, τότε αξιοποιεί πλήρως το δυναμικό του.

Σημειώστε λοιπόν: ο εγκέφαλος βασίζεται σε πολλαπλές εμπειρίες για να αναπτυχθεί θετικά.

Η σωστή διατροφή τροφοδοτεί με ενέργεια τον εγκέφαλο, η θετική διέγερση πυροδοτεί τις νευρικές συνδέσεις, οι θετικές υγιείς αλληλεπιδράσεις μειώνουν τις συνέπειες των ασθενειών και το αίσθημα ασφάλειας προστατεύει τον εγκέφαλο από τις αρνητικές επιπτώσεις του στρες. Ο συνδυασμός όλων αυτών των παραγόντων έχει επιπτώσεις στο σχηματισμό των νευρικών οδών και, ως εκ τούτου, στην ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Ποια είναι λοιπόν τα τρία βασικά σημεία που πρέπει να προσέξει ένας νέος γονιός;

Read More

Τα 6 Top Βιβλία του θετικού γονέα

Get your romance on!.png

Ποια βιβλία;;;

Συχνά με ρωτάς για βιβλία… και μου αρέσει που ρωτάς!

Γιατί εγώ ξεκίνησα από βιβλία.

Βιβλία που σε μεταμορφώνουν και ξυπνάνε τον θετικό γονέα μέσα μας.

Εάν δεν είχα διαβάσει κάποια βιβλία το μόνο σίγουρο είναι ότι θα είχα άλλα παιδιά σήμερα, θα είχα άλλη σχέση μαζί τους…

Εδώ θα σου πω για 6 top βιβλία για να ξεκινήσεις ή να συνεχίσεις… το ταξίδι του θετικού γονέα!

Έχεις διαβάσει κάποια από αυτά; Πες μου εάν και πως σε βοήθησαν!


  1. Τα δοκίμασα όλα, Ιζαμπέλ Φιλιοζά.

Με αυτό το βιβλίο ξεκίνησα το ταξίδι του θετικού γονέα. Είναι πολύ πρακτικό και έχει πολλά σκίτσα. Είναι εύκολο στην ανάγνωση και σε βοηθάει να κατανοήσεις τα βασικά θεμέλια της θετικής διαπαιδαγώγησης.

Αφορά παιδιά 1-6 ετών.

Mπορείς να δεις εδώ αναλυτικό άρθρο για το βιβλίο, πως με βοήθησε και γιατί το αγαπάω τόσο πολύ!

Βρες το:

Public

Ianos


2. Δεν έχουν χαθεί όλα, Ιζαμπελ Φιλιοζά

Είναι για παιδιά 6-11 ετών. Πρόκειται στην ουσία για τη συνέχεια του παραπάνω βιβλίου ‘‘Τα δοκίμασα όλα’’.

Είναι πολύ πρακτικό με πολλά παραδείγματα και σκίτσα.

Βρες το:

Public

Ianos


3. Στην καρδιά των συναισθημάτων του παιδιού, Iζαμπέλ Φιλιοζά

Mε αυτό το βιβλίο, καταλαβαίνεις τι σημαίνει ‘‘συναίσθημα’’. Ως γονείς συχνά δεν καταλαβαίνουμε την ένταση των συναισθημάτων του παιδιού μας. Προσπαθούμε να τα ηρεμήσουμε, θέλουμε να σταματήσουν τις κραυγές, τα δάκρυα, τις ‘‘κρίσεις’’. Αλλά το συναίσθημα έχει νόημα, σκοπό. Είναι θεραπευτικό. Αυτό το βιβλίο έχει πολλά παραδείγματα από την καθημερινή ζωή και μας βοηθά να κατανοήσουμε τον φόβο, τον θυμό, τη χαρά, τη θλίψη και την ανάγκη του παιδιού να εκφράσει τα συναισθήματά του. Όλα αυτά για να τον στηρίξουμε καλύτερα προς την αυτονομία.

Για παιδιά 0 έως 102 ετών.

Bρες το :

Ianos

Public

To απόφθεγμα που ‘‘ανοίγει το βιβλίο’’ και πιστεύω συνοψίζει την φιλοσοφία του…

To απόφθεγμα που ‘‘ανοίγει το βιβλίο’’ και πιστεύω συνοψίζει την φιλοσοφία του…


4. Πώς να μιλάτε στα παιδιά σας ώστε να σας ακούν και πώς να τα ακούτε ώστε να σας μιλούν, Αdele Faber, Εlaine Mazlish

Πρόκειται για έναν οδηγό επικοινωνίας γονέας - παιδιού. Απαραίτητο σε κάθε γονεϊκή βιβλιοθήκη.

Για παιδιά 0 έως 102 ετών.

Βρες το :

Public

Ianos

Απόσπασμα από το βιβλίο


5. Τα μυστικά του αποτελεσματικού γονέα, Thomas Gordon

Mε αυτό το βιβλίο, μαθαίνεις πρώτα να ξεχάσεις αυτά που ήξερες για τις εξουσιαστικές μεθόδους (απειλές - φωνές κτλ) και μαθαίνεις ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ. Μαθαίνεις πως να ΑΚΟΥΣΕΙΣ πραγματικά με την ενεργητική ακρόαση, πως να ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣ με σεβασμό τις ανάγκες σου με το ‘‘μήνυμα εγώ’’, πως λύνονται οι συγκρούσεις στην οικογένεια & να είναι όλοι ευχαριστημένοι…

Προσωπικά πιστεύω ότι αξίζει πολύ και το σεμινάριο βασισμένο στο βιβλίο.

Ένα βιβλίο που βοηθάει τον γονέα αλλά και τον κάθε άνθρωπο…

Για παιδιά 0 έως 102 ετών.

Βρες το :

Ianos


6. Αδέλφια όχι αντίπαλοι, Α. Faber & E. Mazlish

Απαραίτητο βιβλίο εάν έχεις 2 ή περισσότερα παιδιά… Γλυτώνεις από πολλούς τσακωμούς και ταυτόχρονα καταλαβαίνεις τον κρίσιμο ρόλο σου ως γονέας στις αδελφικές σχέσεις των παιδιών σου…

  • Πρέπει να παρέμβουμε όταν τσακώνονται ;

  • Πώς να είμαστε δίκαιοι απέναντι σε κάθε παιδί ;

  • Πώς να βοηθήσουμε τα αδέλφια ώστε να βρουν οι ίδιοι λύσεις και να μη περιμένουν από εμάς;

Eίναι μερικές ερωτήσεις που απαντιούνται στο βιβλίο…

Βρες το :

Public

Ianos

Απόσπασμα από το Βιβλίο ΄΄Αδέλφια όχι αντίπαλοι’’

Απόσπασμα από το Βιβλίο ΄΄Αδέλφια όχι αντίπαλοι’’

Αυτά είναι τα 6 πιο βοηθητικά βιβλία πιστεύω!

Είναι τα θεμέλια της θετικής διαπαιδαγώγησης! από τα θεμελιώδεις…

Ας πούμε ότι για μένα από αυτά τα βιβλία ξεκινάνε όλα…

Έπρεπε να κάνω όμως μία επιλογή… ενώ υπάρχουν τόσα άλλα!

Εάν θέλεις μπορώ να σου προτείνω άλλα, στείλε μου email στο eleni@positiveparents,gr και θα σου απαντήσω!

Επίσης, θα περιμένω να μου προτείνεις και εσύ τα top Βιβλία σου!

IMG_0680.jpg

‘‘Ο ιός θα είναι για πάντα εδώ;’’ : όταν πετάγεται η ερώτηση ξαφνικά…

εικονα: Thomas Tessier

εικονα: Thomas Tessier

Ήθελα να μοιραστώ εδώ τον διάλογο που έγινε με την Σοφία μου ( 4 ετών) χτες το απόγευμα…

Εγώ : Παιδιά ελάτε, χρειάζομαι βοηθούς, η γιαγιά έστειλε μια συνταγή cake με κολοκυθάκια, τι λέτε να κόψετε τα κολοκυθάκια εσείς;

Σοφία : Ο ιός θα είναι για πάντα εδώ;

Εγώ (δεν δείχνω την έκπληξη μου) : - Όχι, ο ιός δεν θα είναι για πάντα εδώ, φτιάχνουμε ένα εμβόλιο, θα πάρει χρόνο όμως, μάλλον θα είμαστε ακόμα καιρό στο σπίτι. Ανησυχείς ε;

Σοφία : Ποια γιαγιά λες; Την Μαrie-Claire?

Εγώ : Ναι.

Σοφία : θέλω να κόψω τα κολοκυθάκια.

Και πάει στην κουζίνα.

Έτσι πετάχτηκε η ανησυχία της. Ανάμεσα στα κολοκυθάκια.

Παίζουν όλη μέρα αλλά ανησυχούν, ξέρουν ότι κάτι δεν πάει καλά, έχουν ερωτήσεις και χρειάζονται απαντήσεις.

Εννοείται ότι δεν πρέπει να τους πούμε να μην ανησυχούν.

Τα συναισθήματα (είτε θετικά - είτε αρνητικά) θέλουν αποδοχή και το μόνο που ζητάνε είναι να εκφραστούν. Δεν τα ακυρώνουμε λοιπόν απλά επειδή έτσι κι αλλιώς δεν ακυρώνονται ποτέ, θα βγουν κάποια στιγμή.

Ούτε θέλουμε να ανησυχήσουμε υπερβολικά τα παιδιά όμως. Για αυτό, απαντάμε, σύμφωνα με την ηλικία τους, όσο μας ρωτάνε. Απαντάμε με απλές λέξεις.

Αυτό προτείνει και η Ιζαμπελ Φιλιοζά σε μια ραδιοφωνική εκπομπή που άκουσα χτες.

Αυτό…. και δύναμη!

ΕΙΚΙΝΑ.&nbsp;Thomas Tessier

ΕΙΚΙΝΑ. Thomas Tessier

Ζωγραφιές για να λέμε ''Ευχαριστώ'' σε όσους δουλεύουν και παλεύουν

Μου άρεσαν πολύ αυτές οι ζωγραφιές γιατί η κάθε μία λέει ‘‘Ευχαριστώ’’.

Είναι της Aline - Lollipop Tatoo, Γαλλίδα tatoo artist.

Σώστε πρώτα την εικόνα και μετά εκτυπώστε.

Πως μπορείς να με βοηθήσεις όταν ''κρασάρω'' Μαμά / Μπαμπά

Πως μπορείς να με βοηθήσεις όταν ''κρασάρω'' Μαμά / Μπαμπά

Είμαι μέσα σε μία χιονοθύελλα.

Δεν ξέρω τι συμβαίνει.

Δεν θυμάμαι πως βρέθηκα εδώ.

Φοβάμαι.

Δεν ξέρω τι να κάνω.

Δεν ξέρω τι μου συμβαίνει.

Δεν ξέρω που είμαι.

Έχει χιόνι παντού και δεν βλέπω τίποτα.

Κινδυνεύω.

Ουρλιάζω.

Κάποιος θα με βοηθήσει;

Δεν ακούω τίποτα.

Μόνος μου δεν μπορώ να τα καταφέρω.

Είναι κανείς εδώ;

Νιώθω απελπισία.

Ο αέρας θα με σηκώσει.

Είναι το τέλος.

Δεν έχω πυξίδα.

Κλείνω τα μάτια μου. Φωνάζω πιο δυνατά. Χτυπάω ότι βρω μπροστά μου. Ότι γίνει.

Read More

Στήριξη των παιδιών εν μέσω πανδημίας: απλές πρακτικές με νόημα για την προστασία της ψυχικής υγείας τους

Στήριξη των παιδιών εν μέσω πανδημίας: απλές πρακτικές με νόημα για την προστασία της ψυχικής υγείας τους

Γράφει η Eλίνα Κεπενού, ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια (@elinakepenou). Μας εξηγεί τι πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας αυτήν την περίοδο εάν έχουμε παιδί σε προσχολική ηλικία…

Είναι γεγονός ότι ο κορωνοιός μας αφορά όλους και έχει αλλάξει την καθημερινότητά μας –και μπορεί να την αλλάξει ακόμη περισσότερο- γεγονός που δημιουργεί συναισθήματα ανησυχίας φόβου αλλά ακόμα και πανικού… Σχολεία κλείνουν, άνθρωποι με μάσκες κυκλοφορούν παντού, συζητήσεις εκτενείς στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, καταναγκαστικό πλύσιμο χεριών.

Και σε όλα αυτά θεατές τα παιδιά στα οποία σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να μεταδώσουμε τον πανικό μας αλλά είναι σίγουρα καλό –ανάλογα πάντα με την ηλικία τους – να έχουν καταλάβει τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Στην προσχολική ηλικία, το πιο σημαντικό για τα παιδιά είναι η ασφάλεια. Οπότε πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας τα ακόλουθα 6 πράγματα.

Read More

Mένουμε σπίτι: τι απάντησαν τα παιδιά όταν τα ρώτησα : ''Πώς περνάς μέσα στο σπίτι ;''

Σκέφτηκα να ρωτήσω τα δύο μου κορίτσια για το πως βλέπουν τα πράγματα και το ‘‘μένουμε σπίτι’’! Και μετά κι άλλοι γονείς μου στείλανε τι απάντησαν τα παιδάκια τους! (Στείλε μου κι εσύ στο eleni@positiveparents.gr!!)

Ακολουθούν οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις τους…

Νομίζω ότι μαθαίνουμε πολλά από τα παιδιά μας αυτές τις μέρες! Είναι πραγματικά μικροί σοφοί!

Η ΕΛΑΙΑ ΜΟΥ

Η ΕΛΑΙΑ ΜΟΥ

Ελαία, 6 ετών ‘‘ Η δασκάλα εξηγεί καλύτερα από σένα Μαμά’’

  • Πώς νιώθεις που μένεις σπίτι και που δεν πας σχολείο;

    Καλά!

  • Τι προτιμάς να κάνεις στο σπίτι;

    Να παίζω με τις κούκλες μου και όλα τα μωρά!

  • Bαριέσαι μέσα στην ημέρα;

    Όχι καθόλου!

  • Tι σου λείπει περισσότερο από την κανονική ζωή;

    Οι κούνιες! Και να πάμε να πάρουμε τυροπιτάκια από ένα φούρνο! [προχτές που είχαμε βγει λίγο στα πλαίσια του 6), μου ζήτησε να πάρουμε τυροπιτάκια από το φούρνο…)

  • Σου αρέσει που η Μαμά κάνει την δασκάλα;

    [Σκέφτεται…] Όχι τόσο…προτιμώ την δασκάλα, εξηγεί καλύτερα!

  • Όταν θα μπορούμε να βγούμε από το σπίτι πάλι, ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνεις;

    Να πάω κούνιες και να πάω να πάρω τυροπιτάκια!

  • Είναι κανονική ζωή τελικά αυτό που ζούμε τώρα; Τι λες;

    Για μένα είναι κανονική ζωή… αλλά δεν μπορώ να αγοράσω τυροπιτάκια!!

  • Ποιο είναι το πρώτο άτομο που θα θέλεις να δεις όταν πάλι θα μπορούμε;

    Την Αριάδνη!!!! [την ξαδέλφη της - σχεδόν 2 ετών]

Σοφία, 4 ετών: ‘‘Τι δηλαδή; Δεν είναι κανονική ζωή τώρα;’’

Η Σοφια μου

Η Σοφια μου

  • Πώς νιώθεις που μένεις σπίτι και που δεν πας σχολείο;

    Tρελαίνομαι! [γελάει]

  • Tι προτιμάς να κάνεις στο σπίτι;

    Παίζω με την Ελαία (την αδελφή της) και με τον Μπαμπά και την Μαμά. [πηδάει αγκαλιά μου]

  • Tι σου λείπει περισσότερο από την κανονική ζωή;

    [προβληματίζεται με την ερώτηση] Είναι κανονική ζωή, δεν είναι; [Το ξανασκέφτεται] Δεν είναι κανονική ζωή γιατί έχει τον ιό και τα σχολεία είναι κλειστά.

  • Και τι σου λείπει περισσότερο τελικά;

    Το Lunapark! [σημειώνω εδώ ότι έχουμε πάει μόνο μία φορά πριν 5 μήνες περίπου]

  • Όταν θα μπορούμε να βγούμε από το σπίτι πάλι, ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνεις;

    Να πάω στις κούνιες και στο Lunapark αυτό που γυρίζει γύρω γύρω, το ‘‘καρπουζελ’’

  • Όταν θα μπορούμε πάλι να συναντηθούμε άτομο θα είναι το πρώτο άτομο

    Άσε με με αυτές τις ερωτήσεις Μαμά [τρέχει να πάει να παίξει!]

Ο Βασιλησ

Ο Βασιλησ

Βασίλης, 6 ετών: ‘‘Δεν βαριέμαι καθόλου’’

Πώς περνάς μέσα στο σπίτι ;

Καλά!

Με τι σου αρέσει να παίζεις πιο πολύ;

Με τους δεινόσαυρους μου. [εν τω μεταξύ έχει να παίξει μήνες με τους δεινόσαυρους και όλη μέρα παίζει μπάσκετ είτε μέσα στο σπίτι είτε στον ακάλυπτο]

Βαριέσαι μέσα στη μέρα;

Καθόλου.

Τι σου λείπει πιο πολύ;

Το σχολείο και οι φίλοι μου.

Τι θα κάνεις μόλις μπορέσουμε να βγούμε;

Βόλτα.

Ποιον θέλεις να συναντήσεις πιο πολύ όταν βγεις;

Τον Λευτέρη. [κολλητός από το νηπιαγωγείο]


Η Αναστασια

Η Αναστασια

Αναστασία, 4,5 ετών : ‘‘ Να σου πω ένα ωραίο παιχνίδι που ξέρω Μαμά; ‘‘

Αναστασία μου, πώς σου φαίνεται τώρα που είναι κλειστό το σχολείο;

Πολύ ωραία!

Τι σου λείπει περισσότερο από την κανονική ζωή;

Το παγωτό

Πιο πράγμα θέλεις να κάνεις πρώτο όταν τελειώσει όλο αυτό;

Να φάω παγωτό!

Ποιον θέλεις να δεις περισσότερο;

Τον Μπιάνκο (το σκυλί της ξαδέρφης, την Ψιψή (την γάτα του Παππού), την Πόπη (θεία) και την Εμμανουέλα (ξαδέρφη)

Ξέρεις, κι εμένα με δυσκολεύει αυτή η κατάσταση…

Ναι Μαμά, να σου πω ένα ωραίο παιχνίδι που ξέρω;

Θέλεις και συ να ρωτήσεις το παιδί σου ; Μετά μπορείς να μου στείλεις τι απάντησε (με μία φώτο από πίσω) στο eleni@positiveparents.gr και θα το ανεβάσω μετά εδώ! Mπορεί επίσης να ζωγραφίσει!

Οι 3 καλύτερες δραστηριότητες ώστε να ενισχυθεί η ανάπτυξη του παιδικού εγκεφάλου

Οι 3 καλύτερες δραστηριότητες ώστε να ενισχυθεί η ανάπτυξη του παιδικού εγκεφάλου

Γράφει η Ζέτα Γάκη, Νευροβιολόγος και ειδικός στην Ανάπτυξη του παιδικού εγκεφάλου. Θα μοιραστεί μαζί μας κάθε μήνα πρακτικούς τρόπους θετικής ανάπτυξης του παιδικού εγκεφάλου. Σήμερα, θα μας πει ποιες είναι οι καλύτερες δραστηριότητες για τα παιδιά ώστε να ενισχυθεί η ανάπτυξη του εγκεφάλου τους.

Τα παιδιά επωφελούνται από μια ποικιλία διαφορετικών δραστηριοτήτων.

Ωστόσο, τρεις είναι οι κρίσιμες δραστηριότητες που συμβάλλουν σημαντικά στη συνολική ανάπτυξη του εγκεφάλου τους.

Αυτές είναι: η μουσική, η τέχνη και η σωματική άσκηση.

Read More

Θησαυρό δραστηριοτήτων για παιδιά στο σπίτι

Θησαυρό δραστηριοτήτων για παιδιά στο σπίτι

Ανακάλυψα αυτό το τετράδιο με δραστηριότητες για παιδιά και από χτες έχουμε κάνει αρκετές!

Είναι μία πρωτοβουλία 80 ατόμων στην Γαλλία που φτιάξανε συνεργατικά αυτό το pdf/

Eίναι στα γαλλικά αλλά για αρκετές δραστηριότητες δεν έχει σημασία (ενώ για μερικούς γονείς θα είναι ευκαιρία για φρεσκάρισμα γαλλικών!)

Μπορείς να κατεβάσεις το pdf εδώ

Για να σε βοηθήσω κάπως να βρεις τι θέλεις, δες παρακάτω:

  • Ζωγραφιές : σελίδες 9, 11, 14, 18, 31, 43, 52, 53, 59, 62, 76, 82, 91, 92, 98

  • Δημιουργικές δραστηριότητες που ξεχωρίζουν: σελίδες 6, 7 , 13, 28, 29, 33, 45, 46, 77, 84, 85, 95

  • Λαβύρινθοι : σελίδες 27, 44, 75, 90, 100

  • ΄΄Βρες τις διαφορές΄΄: σελίδες 50, 58,

  • Μemory : 65

  • Φτιάξε το puzzle σου : σελίδα 69

  • Ζωγραφική με κωδικούς χρωμάτων : σελίδα 72

Read More

Απαράδεκτη συμπεριφορά ή απλά... φυσιολογική; Μάθε ... για να ηρεμήσει ο θετικός γονέας μέσα σου...

Απαράδεκτη συμπεριφορά ή απλά... φυσιολογική; Μάθε ... για να ηρεμήσει ο θετικός γονέας μέσα σου...

Τι μας δυσκολεύει περισσότερο ως γονείς κάθε μέρα; ——.> Κάποιες συμπεριφορές των παιδιών μας που θεωρούμε απαράδεκτες.

Είναι όμως απαράδεκτες; Ή είναι απόλυτα φυσιολογικές ;

Θέλω να πω για το 1ο βήμα του θετικού γονέα, ένα αν όχι το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να έχει στο μυαλό του συνεχώς.

Είναι αυτό το 1ο πράγμα που με βοήθησε όταν το δικό μου παιδί έγινε 1,5 – 2 ετών και ξεκίνησαν οι πρώτες κρίσεις. Δεν καταλάβαινα τι παθαίνει το παιδί, νόμιζα πολλές φορές ότι ουρλιάζει / χτυπάει επίτηδες και έπρεπε να του μάθω απλά ότι ‘‘δεν κάνουμε έτσι’’… Δεν ήξερα τι να περιμένω και πως ‘‘λειτουργεί’’ από ένα παιδί 2 ετών, και έτσι δεν ήξερα πως να ανταποκριθώ.

Αυτό το πρώτο βήμα ποιο είναι;

Είναι να μάθουμε σε γενικές γραμμές τα στάδια ανάπτυξης του παιδιού μας ΣΕ ΚΑΘΕ ΗΛΙΚΙΑ.

Ακούγεται ξαφνικά αρκετά θεωρητικό οπότε θα το εξηγήσω με παραδείγματα σε ένα σκίτσο :

Read More

Γιατί δεν θέλουμε τα μυστικά…

Γιατί δεν θέλουμε τα μυστικά…

Ελαία: Μαμά πρέπει να σου πω κάτι. Η Λ. είπε ότι είναι μυστικό αλλά εγώ θα σου το πω

Σοφία (κοιτάζοντας επίμονα την Ελαία) σσσσ, είπε να μην το πούμε Ελαία!!!

Ελαία: Η Λ. μας έδωσε ένα γλυκό και είπε να μην σου το πούμε.

Εγώ: Καλά που μου το είπες, δεν είναι καλό όταν κάποιος μεγάλος σου λέει να κρατάς μυστικό.

Σοφία: Όχι, δεν έπρεπε να το πούμε Ελαία!

Read More

Από δω... η Ωκυτοκίνη!

Από δω... η Ωκυτοκίνη!

H ωκυτοκίνη είναι μία ορμόνη γνωστή επίσης ως “ορμόνη της αγάπης”, καθώς ελευθερώνεται όταν οι άνθρωποι έρχονται κοντά. Η ωκυτοκίνη παράγεται στον οπίσθιο λοβό της υπόφυσης, στη βάση του εγκεφάλου.

Συγκεκριμένα, έχει τη "δύναμη" να μειώνει το άγχος, να μας χαλαρώνει, να ρυθμίζει έντονα συναισθήματα και να ενισχύει την εμπιστοσύνη μας.

Δες ένα σκίτσο μου που τα εξηγεί!

Read More

''Είσαι άτακτος'' Τι συμβαίνει όταν βάζουμε ταμπέλες...

Οι ταμπέλες μας επηρεάζουν για μία ζωή…

Έχουν τεράστια δύναμη…

Η Ιζαμπελ Φιλιοζά στο βιβλίο της ‘‘Δεν υπάρχουν τέλειοι γονείς’’ γράφει : Ο εγκέφαλος [του παιδιού] ερμηνεύει τα σχόλια και τις κρίσεις μας ως διαταγές’’.

Εάν λέμε λοιπόν στο παιδί μας συνέχεια (ή του περνάμε το μήνυμα με μη λεκτική επικοινωνία επίσης) ότι είναι άτακτος, τότε ακούει υποσυνείδητα ‘‘Πρέπει να είμαι άτακτος αφού έτσι με λένε και με βλέπουν’’.

Έφτιαξα αυτό το σκίτσο για να αναφέρω τι κάνουν οι ταμπέλες και τι πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πάντα για να τις αποφύγουμε.

Στη συνέχεια, μπορείς να διαβάσεις ένα κείμενο με 5 ιδέες για να μην βάζουμε ταμπέλες.

Περιμένω την άποψή σου και την εμπειρία σου στα σχόλια. Πιστεύεις ότι είχες μία ταμπέλα όταν ήσουν μικρός/η;

tampeles.jpg

Περισσότερα για τις ταμπέλες και πως να μην βάλουμε εδώ!

Τεμπέλα.png

5 ιδέες για να μην βάλουμε ταμπέλες

5 ιδέες για τις διακοπές με τα παιδιά για να μας φέρουν πιο κοντά

  5 ιδέες για τις διακοπές με τα παιδιά για να μας φέρουν πιο κοντά

‘‘Χριστούγεννα’’ σημαίνει οικογένεια για τους περισσότερους, είναι ευκαιρία να περάσουμε ποιοτικό χρόνο μαζί αφού χαλαρώσουμε τους ρυθμούς μας…

Είναι βέβαιο επίσης ότι θα υπάρξουν στιγμές έντασης και κρίσης επειδή τα μικρά παιδιά παίρνουν ξαφνικά πολλά ερεθίσματα και βλέπουν πολλά ξαδέλφια, παππούδες, φίλους και θείους… Ο εγκέφαλός τους δεν μπορεί να τα διαχειριστεί όλα αυτά καλά και πρέπει ως γονείς να το ξέρουμε… για να μείνουμε λίγο πιο coooooooooooool.

Οπότε : ψυχραιμία… και αποδοχή!

Και για να μην πούμε, ‘‘15 μέρες είναι, θα περάσουν’’, θα μοιραστώ 5 ιδέες για να απασχοληθούμε ποιοτικά με τα παιδιά μας κατά τη διάρκεια των διακοπών και όχι μόνο.

Read More

Ωραία βιντεάκια μουσικής (για τις στιγμές κρίσης...ξέρεις...)

Ωραία βιντεάκια μουσικής (για τις στιγμές κρίσης...ξέρεις...)

Με αυτά τα βίντεο, ανακαλύπτουμε την κλασσική μουσική με το μάτι!!

Είναι βιντεάκια που θα θέλεις να δείξεις στα παιδιά σου (και να δεις και εσύ!)

Ανακάλυψα το Doodle Chaos και έχω τρελαθεί!

Τι να σου πω; Δες τα!

Και την επόμενη φορά που πρέπει να βάλεις ένα βιντεάκι στο παιδί σου, (ξέρεις όταν ΔΕΝ υπάρχει άλλη επιλογή…) δείξε του αυτά τα βίντεο και νιώθε και εσύ καλύτερα!

Read More

To πρώτο βιβλίo αυτοβελτίωσης του παιδιού σου (3,5 - 8 ετών)

To πρώτο βιβλίo αυτοβελτίωσης του παιδιού σου (3,5 - 8 ετών)

Έχεις ξανακούσει για το Best seller βιβλίο του Steven Covey Οι 7 συνήθειες των εξαιρετικά αποτελεσματικών ανθρώπων; Ο γιος του Steven Covey έγραψε μία εκδοχή για παιδιά με ωραίες ζωγραφιές και ιστορίες.

Διδάσκει στα παιδιά τις διαχρονικές αξίες και αρχές που περιλαμβάνονται στις 7 συνήθειες των εξαιρετικά αποτελεσματικών ανθρώπων – από το να κατανοήσουν πώς να αναλάβουν την ευθύνη της ίδιας τους της ζωής μέχρι το να ανακαλύψουν γιατί η ισορροπία είναι ό,τι καλύτερο.

Read More